Postări populare

vineri, 21 februarie 2014

Primul pas: instiintarea angajatorului asupra starii tale de graviditate


Felicitari! Tocmai ai aflat ca esti insarcinata! Inainte de a incepe sa-ti faci planuri asupra camerei copilului, hainutelor si alte amanunte ce tin de pregatirea pentru marele eveniment din viata ta, nu ignora detaliile ce tin de locul de munca.
Pentru a putea beneficia de drepturile legale ce-ti revin, in calitate de mamica, trebuie sa incepi prin instiintarea angajatorului, IN SCRIS, asupra starii de graviditate in care te afli. Daca omiti acest pas, angajatorul nu va avea nici o obligatie legala in ceea ce te priveste (iar despre obligatiile morale... nu-ti face iluzii!). Instiintarea consta intr-o declaratie ce poate fi tipizata sau scrisa de mana, care trebuie NEAPARAT insotita de o adeverinta eliberata de medicul de familie sau de ginecologul tau, care ca ateste ca esti insarcinata si in ce stadiu este sarcina (in cate saptamani).
Sfatul meu este ca, pana la aceasta instiintare, sa nu te antrenezi in discutii cu colegii de serviciu, nu inainte de a-ti fi anuntat seful. Multe mamici au facut aceasta greseala si au sfarsit prin a fi concediate inainte de a merge cu instiintarea la angajator. De ce? Pentru ca niciunui patron nu-i va surade ideea de a avea o gravida in randul angajatilor, care va avea nevoie de regim special (pauze mai dese si program preferential).
Absolut OBLIGATORIU este ca atunci cand ajungi cu instiintarea si adeverinta de la medicul de familie/ginecolog la secretariat, sa ceri o copie a acesteia cu NUMAR DE INREGISTRARE. Nu te lasa intimidata de nici o tentativa de tergiversare sau scuza, cum ar fi ca nu este, momentan, seful acolo sau o reprogramare. In plus, ar fi bine sa faci cate o copie xerox oricarui document/rezultat de analiza, de acum incolo (nu se stie cand si unde-ti vor trebui).
Mult succes, incredere si sarcina usoara!



SUGESTII

1) Exemplar instiintare in scris:

In atentia Conducerii Societatii.............. 

Cerere nr. ......../2014 

Subsemnata ........, angajata in cadrul ........, in functia de ........, posesoare a C.I. seria ........ nr. ........, C.N.P. ........, conform OUG nr. 96/2003 Art. 2 lit. c), va aduc la cunostinta starea mea fiziologica de graviditate. 

Prin prezenta cerere va rog sa luati ?n evidenta situatia mea, respectand normele metodologice de aplicare a prevederilor OUG nr. 96/2003 privind protectia maternitatii la locul de munca, si toate normele legislative in vigoare. 

Totodata, conform OUG 96/2003, Art. 7, alin. (1), va rog sa transmiteti copii ale documentelor anexate care atesta starea mea fiziologica de graviditate catre medicul de medicina muncii si inspectoratul teritorial de munca. 

In acest sens, anexez prezentei instiintari scrisoarea medicala eliberata de medicul ginecolog ............ in data de ........... 

Va multumesc. 

Cu respect, 
.............

2) Iata si baza legislativa: OUG 96/2003: 

Art. 2, c) salariata gravida este femeia care anunta in scris angajatorul asupra starii sale fiziologice de graviditate si anexeaza un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care sa ii ateste aceasta stare. 

Art. 3. - (1) Salariatele prevazute la art. 2 lit. c)-e) au obligatia de a se prezenta la medicul de familie pentru eliberarea unui document medical care sa le ateste starea. 

(2) in cazul in care salariatele nu indeplinesc obligatia prevazuta la alin. (1) si nu informeaza in scris angajatorul despre starea lor, acesta este exonerat de obligatiile sale prevazute in prezenta ordonanta de urgenta, cu exceptia celor prevazute la art. 5, 6, 18, 23 si 25. Art. 4. - Angajatorii au obligatia sa adopte masurile necesare, astfel incat: 
a) sa previna expunerea salariatelor prevazute la art. 2 lit. c)-e) la riscuri ce le pot afecta sanatatea si securitatea; 
b) salariatele prevazute la art. 2 lit. c)-e) sa nu fie constranse sa efectueze o munca daunatoare sanatatii sau starii lor de graviditate ori copilului nou-nascut, dupa caz.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu