Postări populare

sâmbătă, 22 februarie 2014

CONCEDIUL DE MATERNITATE

Mamico, intereseaza-te care-ti sunt drepturile la locul de munca! Unii sefi omit sa infatiseze anumite aspecte angajatelor insarcinate, spre bunastarea si confortul lor financiar. Iata ce trebuie sa stii:




Concediul de maternitate este, practic, un concediu medical, care se acorda de catre medicul de familie sau de ginecologul care va supravegheaza sarcina. Insumeaza 126 zile, pe care le puteti imparti dupa necesitati, starea sanatatii tale si a copilului si tinand cont de urmatoarele aspecte:
Legea te obliga sa-ti iei 42 zile de concediu dupa nastere (restul de 84 de zile nu sunt obligatorii si raman la alegerea mamicii cand si cum sa le imparta). 
Cele 126 zile pot fi compensate intre ele, astfel incat puteti intra in  prenatal mai tarziu (din a 8-a luna, spre exemplu) si va raman mai multe zile de postnatal (nu uitati de minimul de 42 zile de postnatal). 
Concediul de maternitate se elibereaza lunar de medicul de familie/ginecolog  pentru luna in curs, urmand ca angajatorul sa va plateasca (pe intreaga perioada a concediului) 85% din salariul brut detinut pana atunci.

Potrivit OUG 158/2005, cele 126 de zile de concediu sunt impartite in doua categorii:
  • concediu de sarcina (prenatal), care se poate acorda pe o perioada de maxim 63 zile inainte de nastere si se acorda exclusiv pentru sarcina, nu pentru anumite afectiuni ce pot aparea;
  • concediu de lauzie (postnatal), care se poate acorda pe o perioada de 63 zile dupa nastere, dar sa nu fie mai mic de 42 zile.  
Concediul se acorda femeilor care au cel putin o luna de cotizare sau stagiu asimilat in ultimele 12 luni anterioare acordarii concediului prenatal. Asadar, este nevoie sa lucrati doar o luna pentru a beneficia de indemnizatia de concediu prenatal, in valoare de 85% din salariul brut avut pe luna respectiva.
Angajatorului ii revine sarcina de a inainta cererea tip privind solicitarea drepturilor de asigurari sociale si, dupa caz, a certificatului de persoana cu handicap catre casele teritoriale de pensii, in termen de 10 zile lucratoare de la instiintarea ta asupra starii de graviditate. Tu nu vei avea alta indatorire decat sa prezinti certificatul medical de la doctorul de familie, respectiv ginecolog si nu uita sa soliciti o copie cu numar de inregistrare..

Pe perioada concediului de maternitate (atat in pre, cat si in postnatal), cel care te va plati va fi angajatorul, iar cuantumul lunar al indemnizatiei va fi de 85% din salariul de incadrare. Nu-ti face griji, angajatorul isi va recupera suma, ulterior, de la autoritatile competente. Nu-ti lasa seful sa te intimideze sub pretextul marelui sacrificiu facut catre tine, platindu-te si in perioada concediului. Este obligat de lege s-o faca.
Totodata, angajatorul este obligat sa te directioneze catre medicina muncii (OUG 96/2003), unde vor fi evaluate conditiile de desfasurare a activitatii si riscurile la care poti fi expusa si, nu in ultimul rand, sa respecte orice recomandare facuta de catre medicul de familie/ginecologul tau. 

Indemnizatia de maternitate este suportata integral din bugetul asigurarilor sociale de stat.

Important!
  • Angajatorul, odata instiintat asupra starii tale de graviditate, nu are voie sa te concedieze! Exceptie face situatia in care firma/societatea se afla in faliment sau situatii de reorganizare (art. 60, alin. 2 din Codul Muncii).
  • Fii cu plata impozitelor la zi, pentru ca intarzierile acestor plati pot duce la pierderea drepturilor banesti, atat a indemnizatiei de maternitate, cat si cea de crestere a copilului.
  • Concediul de maternitate constituie vechime in munca.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu