Postări populare

marți, 25 februarie 2014

PIERDETI INDEMNIZATIA DACA TATAL NU ISI IA CONCEDIU O LUNA!

Daca taticul noului nascut nu este cel care a optat pentru concediul de crestere al copilului - CCC, ci mama este cea care sta acasa cu copilul (iar aceasta situatie este cel mai des intalnita) si tatal intruneste conditiile de acordare a concediului (a lucrat cel putin 12 luni inainte de a i se naste copilul), atunci tatal este OBLIGAT sa efectueze o luna din CCC. Legea se aplica indiferent de durata concediului pentru care a optat mamica. Concret, daca mamica a intrat in concediu de crestere a copilului pentru o perioada de 1 an, atunci taticului ii revine o luna din cele 12, iar mamica va efectua restul de 11 luni. Daca vorbim despre un concediu de 2 sau 3 ani (dupa caz), atunci taticul va efectua tot o luna din concediu, iar mamica 1 an si 11 luni, respectiv 2 ani si 11 luni (in cazul copiilor cu handicap). 

Aceasta masura legislativa a intrat in vigoare incepand cu data de 1 martie 2012, prin HG 57/2012. Deci, sub incidenta acestei legi intra doar cei care au devenit parinti dupa aceasta data si nu se aplica retroactiv.


Ce trebuie sa faca tatal pentru a intra in concediu?
In primul rand, trebuie mentionat faptul ca tatal isi poate lua aceasta luna de concediu oricand doreste, conditia fiind ca luna respectiva sa fie inclusa in interiorul concediului mamicii. In aceste conditii, el trebuie sa depuna un dosar similar cu cel al mamei, la agentia pentru plati si inspectie sociala judeteana. Dosarul trebuie sa contina, la baza, urmatoarele:
  • cerere tip;
  • declaratie cu veniturile realizate in ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului sau (eliberata de angajator);
  • certificatul de nastere al copilului - copie si original;
  • certificatul de nastere al celorlalti copii (nascuti dupa data de 1 ianuarie 2006!) - copie si original;
  • actul de identitate propriu - copie si original;
  • certificat de casatorie - copie si original;
  • livret de familie - copie si original;
  • dovada de la angajator din care sa rezulte data de la care solicitantul a intrat in concediu pentru cresterea copilului - original sau copie in conformitate cu angajatorul;
  • decizie de suspendare a activitatii - original sau copie in conformitate cu angajatorul;
  • pentru plata in cont bancar - un extras de cont;
  • dosar.
Termenul de depunere al dosarului este cu cel putin 30 zile inainte de intrarea efectiva in acest concediu. De exemplu, daca doriti sa va luati concediul incepand cu 1 martie, atunci trebuie sa duceti dosarul neaparat pana in data de 30 ianuarie.

Nota: este posibil ca cerintele sa nu corespunda de la un oras la altul, de aceea este bine sa va informati direct la sursa, inainte de a va deplasa cu dosarul.


Ce face mama in luna de concediu a tatalui?
Mamicii ii va reveni una din urmatoarele obligatii: fie se intoarce la serviciu cu o luna inainte de incheierea CCC (si nu va primi indemnizatia in acea luna, pentru ca cel platit va fi tatal), fie solicita angajatorului acordarea unui concediu fara plata pentru luna respectiva. Oricum alege mamica, ultima luna din concediu se pierde.
Situatia mamei nu se schimba daca tatal refuza intrarea in concediu, pentru ca tot i se va scurta, cu o luna, perioada concediului. In plus, va avea obligatia de a se intoarce la serviciu sau de a intra in concediu fara plata. Altfel, va ramane atat fara indemnizatie, cat si fara, evident, salariu. Partea ambigua din aceasta lege este situatia in care tatal isi ia concediul de o luna undeva la mijlocul concediului mamei... Asta ar presupune ca mamica sa-si intrerupa concediul timp de o luna, sa mearga la serviciu/sa fie in concediu fara plata (unde se impune alta umblatura, alte dosare si cereri), apoi sa-si reia sederea acasa cu copilul, pana la finele concediului. Nu stiu care angajator ar fi incantat de o asemenea situatie, cu toata bunavointa de care ar putea da dovada, tot ii va fi dificil sa-si primeasca angajata doar pentru o luna. Evident, va avea aceasta obligatie, dar, repet, va fi dificil. Mai usor si mai indicat este ca tatal sa-si ia concediul in ultima luna din concediul mamei, tocmai pentru a evita situatia neplacuta mentionata mai sus.

Ce bani va primi taticul pentru aceasta luna?
Calculul indemnizatiei este similar cu cel al mamei, doar ca in functie de veniturile tatalui. El va primi 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni lucrate anterior nasterii copilului. Detalii despre modulul de calcul al indemnizatiei de crestere a copilului obtineti dand click aici.

Aceasta prevedere legala se aplica in cazul in care ambii parinti au dreptul de a intra in concediul de crestere a copilului, fiind valabila si in cazul adoptiilor sau a persoanelor tutelare.

Daca tatal nu doreste sa efectueze acest concediu de o luna, atunci el trebuie sa depuna o cerere catre agentia pentru plati si inspectie sociala judeteana, prin care declara ca refuza sa efectueze o luna din concediul propriu de crestere a copilului, iar cererea trebuie depusa cu maxim 60 zile inaintea incheierii CCC al mamei (practic, pana in luna a 10-a de concediu - in cazul in care mama sta 1 an acasa cu copilul; pana in luna a 10-a a celui de-al doilea sau al treilea an, daca mama sta acasa 2, respectiv 3 ani). Cert este ca si in aceasta situatie, mamei i se va anula ultima luna din concediu. In concluzie, este impropriu spus "concediu de crestere al copilului pe timp de 1, 2 sau 3 ani", cand, de fapt, sunt doar 11 luni, 1 an si 11 luni, respectiv 2 ani si 11 luni.

Care sunt exceptiile?
Tatal nu are obligatia de a efectua o luna din CCC in una din urmatoarele cazuri:
  1. Celalalt parinte (tatal) nu intruneste conditiile de acordare a concediului de crestere a copilului;
  2. Persoana indreptatita (mama, in cazul nostru) nu a solicitat acordarea CCC (in nici unul dintre variantele posibile: 1, 2 sau 3 ani);
  3. Nu exista un al doilea parinte, familia fiind monoparentala;
  4. Parintii copilului nu sunt casatoriti, ci traiesc doar in concubinaj;
  5. Mama se intoarce la serviciu cu solicitarea stimulentului de insertie (in valoare de 500 lei) cu cel putin 3 luni inainte de implinirea varstei copilului de 1 an, sau cu 6 luni inainte de implinirea varstei de 3 ani, daca este vorba de un copil cu handicap.

Legea nu spune exact ce se intampla in cazul in care tatal nu-si ia concediul, dar nici nu anunta refuzarea acestuia. Ce se poate intampla este ca mamei sa-i fie platit integral CCC pentru ca, ulterior, sa se trezeasca cu o instiintare care o obliga sa restituie contravaloarea indemnizatiei pe o luna (bani care, dupa aceasta lege, sunt dobanditi ilegal). In plus, autoritatile competente nu-si rezerva dreptul de a instiinta parintii asupra acestei obligatii atribuite tatalui. Deci, dragi parinti, trebuie sa efectuati munca autodidacta, daca nu doriti sa aveti surprize neplacute. Sfatul meu este ca, daca taticul nu si-a luat concediu o luna si ati primit indemnizatia integral, nu folositi banii de pe ultima luna, pentru ca aveti mari sanse de a va trezi somati pentru o restituire. Cazuri, din pacate, au mai fost...

9 comentarii:

  1. Ce se intampla in cazul in care tatal a stat in CCC? mama mai e obligata sa iti ia o luna,in conditiile in care a stat si in concediul de nastere cel de 120 de zile?

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce se intampla in cazul in care tatal a stat in CCC? mama mai e obligata sa iti ia o luna,in conditiile in care a stat si in concediul de nastere cel de 120 de zile?

    RăspundețiȘtergere
  3. buna...eu am intrat in CCC din somaj si nu am beneficiat de toate 120 zile de concediu ci numai de 42...sotul ar vrea sa isi ia luna de CCC la vara adica la mijloc...eu reiau somajul sau in alea 120 zile?

    RăspundețiȘtergere
  4. as dori sa stiu ce se intampla daca tatal are un contract de munca de numai 2 ore. Salariul de baza este de 250 lei


    RăspundețiȘtergere
  5. as dori sa stiu daca tatăl refuză iar eu ma întorc la munca angajatorul ami va plăti salariul pe luna respectivă?multumesc

    RăspundețiȘtergere
  6. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  7. Buna ziua,
    Va rog frumos imi spuneti si mie cum trebuie formulata cererea pt tata la renuntarea la ultima luna .

    RăspundețiȘtergere
  8. Buna ziua,
    Va rog frumos imi spuneti si mie cum trebuie formulata cererea pt tata la renuntarea la ultima luna .

    RăspundețiȘtergere
  9. My name is Dr. Ogbidi, i was born in a small village in africa, worthy son of Master Kebbi. My father entrusted me with the sacred gift of our family before dying. Every day since I was 10 years old, I have dedicated my life to fulfilling my duty and helping all those who come to me for help. Because of this, my powerful minds increase my gift to that of "Sacred Guide" with the permission of my ancestors. That's why I had to travel outside Africa and beyond to put my gift at the service of those in need. Incase you need my help on the following: love spell, pregnancy and any other types of help do not hesitate to contact me on Email: ogbidihomeofsolution1@gmail.com or call/whatsapp via: +2348052523829
    Until finally I fulfill my duty and destiny.

    RăspundețiȘtergere