Postări populare

sâmbătă, 22 februarie 2014

INDEMNIZATIA DE CRESTERE A COPILULUI (2014) - conditii si acte necesare

In 2014, indemnizatia de crestere a copilului s-a pastrat in cuantumul de 85% din media veniturilor nete (atat cat iei "in mana") din ultimile 12 luni lucrate, anterioare nasterii. Daca nu este vorba de primul copil, indemnizatia se acorda in mod egal, indiferent de numarul de copii pe care-i ai, spre deosebire de vechea lege, care acorda sprijin material doar pentru primii trei nou-nascuti.


Conditii de acordare a concediului de crestere a copilului

- trebuie sa aiba domiciliul/resedinta pe teritoriul Romaniei (poate fi vorba atat despre mama, cat si despre tata, tutore sau parinte adoptiv);
- sa locuiasca impreuna cu copilul si sa se ocupe in mod direct de acesta;
- sa fi realizat venituri impozabile in ultimele 12 luni anterioare nasterii/adoptiei/luarii in plasament. Veniturile acestea nu sunt exclusiv provenite din salarii, poate fi vorba si de somaj, indemizatia de crestere unui copil nascut anterior (daca nu te afli la prima nastere), practic orice fel de venit declarat si supus impozitarii;
- si-a achitat toate obligatiile fata de bugetul local (impozite), pentru bunurile aflate in proprietate.
*** De indemnizatia de crestere a copilului beneficiaza si cei aflati in concediu fara plata, daca participa la cursuri de formare profesionala sau sunt studenti "la zi".

Tipuri de concedii de crestere a copilului
Parintii copiilor nascuti dupa data de 01.01.2011 intra in inidenta legii 111/2010, care iti da posibilitatea de a opta pentru una din cele doua tipuri de concedii:

1. Pana la varsta de 1 an (3 ani - in cazul copiilor cu handicap)
Aici indemnizatia lunara este de 85%  din media veniturilor nete realizate in ultimul an lucrat anterior nasterii copilului. Valoarea indemnizatiei este cuprinsa intre 600 - 3.400 lei (pentru luna nasterii copilului se ia in calcul venitul cuvenit in luna respectiva, nu cel realizat).
Daca doresti sa reincepi serviciul inainte de incheierea anului de concediu (chiar daca vorbim de doar o zi inainte ca puiul tau sa implineasca 1 an), ai dreptul la un stimulent de insertie, in valoare de 500 lei/luna, pe care-l vei primi pana copilul va implini 2 ani (3 ani in cazul copilului cu handicap).
Important! Dreptul la stimulentul de insertie nu ti se va acorda automat, pentru a intra in posesia acestuia va trebui sa te adresezi Asistentei Sociale din orasul natal sau de resedinta (daca stai cu viza de flotant).
Daca decizi sa nu te intorci la serviciu dupa anul de concediu, ai dreptul la concediu fara plata pana copilul tau implineste varsta de 2 ani. Aici va trebui sa faci o cerere catre angajator, care o va inregistra in baza certificatului de nastere al copilului sau al livretului de familie.

2. Pana la varsta de 2 ani (3 ani, in cazul copilului cu handicap)
Indemnizatia de crestere a copilului se pastreaza la 85% din veniturile nete realizate in ultimul an anterior nasterii, diferenta o fata valoarea acesteia, care nu va fi mai mica de 600 lei, dar nici mai mare de 1.200 lei. Daca doresti sa te intorci la serviciu pana ce copilul tau implineste varsta de 1 an, vei primi stimulentul de insertie in valoare de 500 lei/luna. Dupa ce copilul implineste varsta de 1 an, nu vei mai avea dreptul la stimulentul lunar.

Situatii speciale:
Sarcina multipla
Daca sarcina este multipla, nivelul indemnizatiei lunare creste cu suma de 600 lei pentru fiecare copil in parte.
Perioade asimilate
Daca cele 12 luni aferente nasterii copilului se constituie din perioade asimilate, fara venituri aferente, atunci vei primi 600 lei/luna. Iar daca realizezi venituri pe o perioada de doar cateva luni in  interiorul ultimului an dinainea nasterii, atunci se face suma totala a veniturilor realizate in aceste luni, care apoi se imparte la 12 (nici aici indemnizatia nu va fi mai mica de 600 lei).
* Pentru detalii privind perioadele asimilate, dati click aici.
Suprapuneri de sarcina
Daca ramai din nou insarcinata si te afli inca in concediul de crestere al copilului (indiferent daca ai optat pentru 1 sau 2 ani) si beneficiezi de indemnizatie sau stimulent de insertie, atunci vei primi suma de 600 lei pe intreaga perioada de suprapunere a concediilor.


Fa-ti singura calculul indemnizatiei de care vei beneficia



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu